Főmenü

Kezdőoldal
Iskolánk
 • Közzétételi lista
 • Taneszközök, iskolaszerek
  Beíratás - Iskolahívogató
  Iskolai étkezés
  Büszkeségeink
  Szép emlékeink, programjaink
  ÖKOISKOLA
  Tehetséggondozás
  Szülőknek ajánljuk
  Galéria
  Archívum
  Biztonságos Iskola
  Határtalanul!
  pályázatok

  Naptár

  Május 2023
  V H K Sz Cs P Szo
  30 1 2 3 4 5 6
  7 8 9 10 11 12 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 31 1 2 3

  .

  Határtalanul 2023.


   

   
  Határtalanul Felvidéki kirándulása 2023. április 17-20-ig lezajlott

  Felvidék – Szlovákia
  2023.04.17-20.
  Beszámoló


  Előkészület:

  „A Határtalanul program szlovákiai útjára a XXIII. Kerületi Fekete István Általános Iskolából kapott meghívást a XXIII. Kerületi Mikszáth Kálmán Általános Iskola. Így a Mikszáthból 5 hetedik osztályos tanulónak és egy kísérő pedagógusnak nyílt lehetősége, hogy részt vegyen az április 17-től április 20-ig tartó utazáson. Eredetileg a történelem tanárnő lett volna a kísérő tanár a Mikszáthból, de mivel egy sajnálatos baleset miatt betegállományba került, így nekem (Sztojka István) ajánlották fel a lehetőséget, amit némi gondolkodás után el is fogadtam. Én angoltanárként dolgozom az iskolában és a hetedikeseket is oktatom. A résztvevő tanulókat az iskolavezetőség választotta ki a jelentkezők közül, 2 lányt és 3 fiút.

  Néhány héttel az utazás megkezdése előtt egy előzetes egyeztetésen vettünk részt a Feketében, ahol nagy szeretettel fogadtak minket. Az egyeztetésen megismertük az útvonaltervet, kaptunk térképet, programleírást minden egyes napról, cucclistát, hogy milyen holmikat csomagoljunk az útra, és felvettek minket egy közös facebook csoportba, ahol folyamatosan tartottuk a kapcsolatot az utazás előtt. Mindenki izgatottan várta az utazás megkezdését.”

  A Feketében két előzetes órát tartottunk. Az egyik témája a Felvidék, Szlovákia földrajza, a hegységek kialakulása és azok kőzetei, az útvonal és ’állomáshelyeink’ volt. A másik óra tematikája a Felvidék történelme,  amely összefonódott és Magyar Királyság szervesen része volt, valamint programjaink színhelyének fontossága ill. tudnivalói.

  A XXIII. Kerületi Fekete István Általános Iskolából 23 tanuló és 3 kísérőtanár vett részt a Határtalanul programban. Így összesen 28 diák és 4 tanár.

  Indulás:

  A busz a Fekete István iskolához ment először.

  ’Elérkezett az indulás napja. Reggel hét óra után nem sokkal találkoztunk a Mikszáth-os tanulókkal Soroksár Hősök terén, ahová a megbeszéltek alapján nemsokára megérkezett az autóbusz a Feketéből. A Fekete István Iskolából 23 tanuló és 3 kísérő pedagógus vett részt az utazáson. Hozzájuk csatlakoztunk. A gyerekek elbúcsúztak a szüleiktől, bepakoltuk a csomagokat és felszálltunk a buszra. A buszon volt elég hely, hogy egymás közelében tudjunk leülni. Egy tapasztalt buszvezetővel indultunk útnak, aki már több határtalanul programon is részt vett.’ (Sztojka István)

  Első nap:

  Salgótarjánon keresztül haladtunk a szlovák határ felé, ami Somoskőújfalunál található. A határon simán áthaladtunk és csak a szlovák útitáblákból vettük észre, hogy már Szlovákiában vagyunk. A kényelmes autóbuszon gyorsan telt az idő, nem unatkoztunk, elkezdődött az ismerkedés, beszélgettünk, és a változatos tájban gyönyörködtünk. Magas-Tátra, Poprád útirányba haladtunk, és, ahogy egyre magasabban jártunk az idő zordabbá vált a táj pedig egyre vadregényesebb lett. Az utazás elég hosszúra nyúlt és mi is egyre jobban elfáradtunk. Végül megláttuk a Magas-Tátrát a buszablakból és a látvány mindenkiből katarzis élményt váltott ki. Poprád mellett Tátralomnicon is megálltunk megtekinteni a Tátrai Nemzeti Park Múzeumot, ahol betekintést nyerhettünk a Tátra élővilágába, és a tátrai őslakosok kultúrájába. Ótátrafüreden megtekintettük a híres Grand Hotelt, és a Csorba-tó felé vettük az irányt. Megnéztük a legmagasabban fekvő vasútállomást, a Csorba-tónál pedig hógolyót dobáltak a gyerekek a fagyott tó jegére. Szlovákiai kísérőnk közvetlen kedves ember volt, aki nagyon tájékozott volt és minden kérdésünkre válaszolt. Sötétedéskor értünk Várhosszúrétre, ahol bőséges vacsorával vártak minket a szálláshelyünkön.

  2. nap:

   Másnap a reggeli után meglátogattuk a helyi iskolát, ahol csak alsó tagozat működött és 12 tanuló volt az iskola egyetlen osztályában, az elsősök és a negyedikesek is ugyanabban az osztályban tanultak, ezért minden elismerésem a tanító nénijüké.  Itt a ’feketések’ kis műsort adtak kortárs költők ifjúságnak szóló verseiből. Átadtuk könyvadományainkat. Utána gyertyát gyújtottunk a várhosszúréti temetőben a II. világháborúban elesett magyar katonák kopjafájánál és elénekeltük a magyar himnuszt, mécsest gyújtottunk. Majd útnak indultunk. Krasznahorka vára mellett haladtunk el, a vár még távolról is csodálatosnak tűnt. remélem hamarosan újra látogatható lesz. Közben megálltunk az Andrássy-Mauzóleumnál, amit Andrássy Dénes építtetett a felesége Franciska tiszteletére, és a csoportunkban mindenkit meghatott az ő szerelmük. A 2. nap még két gyönyörű várost is meglátogattunk, először Besztercebányát és utána az UNESCO világörökségként számontartott Selmecbányát. Mindkét hely egy gyöngyszem ahová érdemes visszatérni és eltölteni néhány napot. Estére érkeztünk a szállásunkra, kellemesen elfáradtunk és sok élménnyel gazdagodtunk.

  3. nap:

  Meglátogattuk a Bajmóci várat, amely mindenkit lenyűgözött a stílusával. 52 termen és 340 lépcsőn át gyönyörködtünk a berendezésben, tapétákban, bútorokban. Megismerkedtünk  a tivoli játékkal, egy 28 méter mély kút fenekével, mely a vár alatti cseppkő barlangba torkollik. A vár mellett felidéztük a Mátyás király hársfájához fűződő legendát. Majd a Trencséni vár következett, aminek a megmászása mindenkit próbára tett a csoportból. Szerelmesek kútja, toronymászás, jó hangulat és örömteli együttlét jellemezte ezt a várlátogatást is.

  4. nap:

  A legmozgalmasabb napnak ez a nap ígérkezett. A Gimesi Általános Iskola meglátogatásával kezdtük a napot, ahol ajándékokat adtunk a magyar tannyelvű diákoknak. Kellemes beszélgetést folytattunk néhány diákkal és pedagógussal. Elénekeltük iskolánk indulóját, majd közös fotó készítésével búcsúztunk el a gyönyörű, madárfüttyös és mókusokkal teli iskolától.Aztán Alsócsitáron megkoszorúztuk a Kodály emlékművet, és elénekeltük az „A csitári hegyek alatt” című népdalt, koszorúztunk és mécsest gyújtottunk, és itt mi kaptunk ajándékkönyvet a kedves Polgármester asszonytól. Azután Nyitrán meglátogattuk a püspöki székesegyházat, majd Pozsony felé vettük az irányt. Útközben megálltunk és megmásztuk a Dévényi várromot és gyönyörködtünk a kilátásban. Pozsonyba érkeztünk és megnéztük a felújított várat, majd átsétáltunk a koronázási Szent Márton-dómba. Végül pedig mindenki elkölthette a maradék pénzét a belvárosban egy szabadidős program keretében. A késő délutáni órákban rengeteg élménnyel gazdagodva indultunk haza, és a késő esti órákban értünk Soroksárra.

  A szálláshelyeken minden este számba vettük a látottakat és hallottakat. A gyerekek ’útinaplót’ írtak összegezve a nap helyszíneit, a látottak és hallottak információit és a megélt élményeiket és benyomásaikat.

  A helyszíneken és a napi utazások során motiváló és ’rögzítő’ jellegű kérdés-felelet játékot tartottunk, amelyekkel a tanulók még pontokat és kisötösöket szereztek. Az út végére többen tantárgyi nagyjegyeket szereztek.

  Ez az út nemcsak összekovácsolta a gyerekeket, hanem barátságok alakultak ki, egyesek meg ’elmélyültek’. Számos élménnyel gazdagodtunk. A tanulók elmélyíthették és bővíthették a tanórákon szerzett tudásukat, de ami a legfontosabb, hogy megtapasztalhatták, hogy az országhatáron túl is laknak magyarok, akik nemcsak beszélik az anyanyelvüket, hanem ápolják azt és kultúránkat is, büszkék arra, hogy magyarok.

  Útunk során rengeteg magyar vonatkozású emléket láttunk: emléktáblák, okiratok, magyar címer, magyar felirat, öltözékek, várak, szobrok, történelmi személyiségek képei, festményei árulkodnak arról, hogy egykor, az általunk bejárt vidék is, Magyarország volt.

  Az utat utómunkák is követték illetve követik mint pl. az élménybeszámoló elkészítése.


  „A gyerekek közt sok új barátság született, és meghívtak bennünket is Fekete István Iskolába, hogy együtt ünnepeljük az Összetartozás napját. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy részt vehettem ezen a felejthetetlen utazáson és új barátokat ismertem meg a kollégákban. Köszönettel:  Sztojka István”

  Köszönjük a szép élményeket és a lehetőséget!

  2023.05.10.

  Bereczkiné Gáti Zsuzsanna

  Túri-Ősze Violetta

  Parászka Zsolt Leventéné

  Sztojka István

     Képes beszámoló

  (Néhány kép a többszázból):


  Tátralomnic – múzeumlátogatás

  Pszichológus  Iskolapszichológusunk Babós Emese félállásban kedden és szerdántartózkodik intézményünkben  9.00 –14.45-ig.

  Elérhetősége:

  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  +36 30 3690122

  A pszichológus egy olyan segítő foglalkozású személy,

      akivel beszélgetni lehet

      akivel közösen keresheted a megoldástaz adott helyzetből

      aki támogat, hogy jobban megértsd magadat

      aki összeköthet más segítő helyekkel

      akivel dolgozhatsz azon, hogy lelkileg erősebb legyél

  Kik fordulhatnak hozzá?

  Pedagógusok, szülők és diákok is.

  Amit elmondok, arról mindenki tudni fog?

  NEM! A pszichológust titoktartás kötelezi – ez alól csak olyan esetek/helyzetek kivételek, amikor egy gyerek veszélyben van.

  Mi van, ha nem szeretek beszélgetni? Vagy nem tudok igazán beszélgetni?

  Van, akinek nehezére esik szóban megfogalmaznia mondandóját. Semmi gond, nálam nemcsak beszélgetni lehet, hanem játszani, rajzolni, festenivagy akár csak úgy „ellenni” is lehet.

   

  Hitoktatás

   

   

   

   

   

   

  Kedves szülők! Magyarkuti Józsefné, Judit vagyok.

   

  Szeretnék bemutatkozni Önöknek. Én tanítom a katolikus hittant 1-4. osztályban a Török Flóris és a Fekete István Általános Iskolában. Tanítónőként végeztem tanulmányaim, de a legtöbb évet gyerekneveléssel töltöttem, hiszen 9 gyermekünk született. Férjemmel immár lelkes nagyszülők vagyunk, mert legnagyobb gyermekeinknek már új családjuk van.

  Gyermekeim mellett tanultam a teológiát, a hitoktatást is, mert fontosnak tartottam, hogy már kicsiként otthon is megkapják a lelki táplálékot. Lakhelyünkön Soroksár Újtelepen a plébániánkon igyekszem az egyházat szolgálni. Hiszem, hogy nem véletlen kerültünk ide, itt van ránk szükség. A helyi kisiskolásokkal és óvodásokkal foglalkozom.

  Nagyon nagy öröm számomra köztük lenni, nyitottak és érdeklődőek. Legfőbb feladatomnak tartom, hogy a bennünket feltétel nélkül elfogadó, és szerető Mennyei Atyát mutassam be nekik. Sok vidámsággal, dallal, játékkal készülök az óráimra. Szeretném, ha otthonra lelnének az egyházban, ezért tanórán kívül a plébániához kapcsolódó programokat is szervezek a gyerekeknek és családjuknak.

  A hitoktatásban való részvételnek nem feltétele a keresztség. Szeretettel várok minden gyermeket a katolikus hittanórákra.

   

   

  Étlap

  Kitűnő tanulóink 2021/2022

  Kitűnő tanulóink 2021/2022

   

  tanuló neve

  osztálya

  Lipót Dávid

  1.a

  Krausz Krisztián

  1.a

  Makár Noémi

  1.a

  Stopka Flóra

  1.a

  Wünsch Péter

  1.a

  Szabó Benjámin

  1.a

  Antal Szofia

  1.b

  Balogh Toma Ferenc

  1.b

  Halász Zoé Nadin

  1.b

  Hartyányi Petra

  1.b

  Kis Alexa

  1.b

  Molnár Alexandra

  1.b

  Neuhauser Áron Norbert

  1.b

  Péterfi Dominika

  1.b

  Szűcs Gerda Léna

  1.b

  Szűcs Izabella

  1.b

  Eizen-Bandi Edina

  2.a

  Fiser Ádám

  2.a

  Horváth Zalán

  2.a

  Szabó Milán

  2.a

  Szűcs Pálma

  2.a

  Antal Jozefin

  3.a

  Asztalos Sebestyén Ádám

  3.a

  Hartyányi Réka

  3.a

  Hertelendi Lina

  3.a

  Illés Olivér

  3.a

  Molnár Döme

  3.a

  Som Kristóf

  3.a

  Várnai-Kovács Áron

  3.a

  Csapó Georgina

  3.b

  Nagy Johanna

  3.b

  Kiss Kira

  3.b

  Szabó Jázmin

  3.b

  Haraszti Csanád

  4.a

  Kecskés András Tamás

  4.a

  Kiss Edvin

  4.a

  Molnár Soma

  4.a

  Pataki Lelle

  4.a

  Várnai-Kovács Laura

  4.a

  Himer Zsófia

  4.b

  Illés Levente

  5.b

  Halasy Alíz

  5.b

  Wirth Anna Réka

  7.a

  Boda Szilvána

  8.a

  Gáspár Dorina

  8.a

  Yi Xingyou

  8.a

   

  5gyűjtő

  5-gyűjtő verseny - 2021/2022-es tanév

  évfolyam

  tanuló neve

  5-k száma

  3.

  Nagy Johanna

  203 db

  4.

  Himer Zsófia

  289 db

  5.

  Illés Levente

  138 db

  6.

  Nagy Péter Zalán; Szöllösi Júlia

  147 db

  7.

  Wirth Anna Réka

  246 db

  8.

  Batizi-Pócsi Eszter

  180 db

   

  4.a-tanszerlista

  Kedves Szülők!

  4. OSZTÁLYOS TANESZKÖZLISTA

    ØFüzetek

         négyzetrácsos, kicsi (száma 27-32) 2db

        vonalas, kicsi (száma 21-32) 5 db

                 4. osztályos mesefüzet 1 db

        hangjegyfüzet 1 db

        üzenőfüzetnek (bármilyen) 1 db 

        sima nagy (A4-es) 1 db

        sima kicsi (etikára) 1 db

        lecke füzet 1 db

   

  ØÍrószerek - tolltartóba

         grafit ceruza HB-s 4 db                                                                    

        piros, kék, zöld színes (vékony) 2-2 db

        radír 1 db

        kis vonalzó tolltartóba 1 db (kb. 15 cm)

        hegyező (tartályos) 1 db

        2 db kék golyóstoll (Pilot, Uni-ball 0,5)

        12 db színes ceruza

   

  ØTornazsák (textilből)

  -Fehér póló, piros tornanadrág, tornacipő, fehér zokni, lányoknak hajgumi kötelező (ebédlőben is)

  - teniszlabda

   

  ØTisztasági csomag

        felakasztható törölköző – névvel ellátva

        1 db 100-as papír zsebkendő – egyelőre van, majd szólok

         1 db 100-as papírszalvéta - havonta   

   

  ØTechnika, rajz:

  A technika és rajz felszerelés a fiókban maradt, a gyerekek az utolsó héten beírták az üzenőbe, hogy mit kell pótolni.

   Ezen kívül:

        rajztábla A/4-es

         1 db dosszié az elkészült rajzoknak

        színkeverő paletta

        30 db A/4-es félfamentes rajzlap

        1 db piros Technokol ragasztó

        1 csomag hurkapálca

   

  ØEgyéb:

         játék hőmérő

        1 db műanyag óramodell

        1 db centiméterszalag

        3 csomag írólap

        1 csomag boríték

        váltócipő

        párna a székre

        műanyag tányér és pohár

   

   Legyenek szívesek minden eszközt névvel ellátni!

  A könyveket, füzeteket csak átlátszó borítóval kell befedni, a borítón legyen címkén minden gyermeknek a neve!

   

  A füzetek megvásárlásával meg lehet várni a szeptembert, mert az önkormányzat ekkor szokta küldeni a gyerekeknek a füzetcsomagokat.

   

  Minden iskolai ünnepélyen – tanévnyitó, tanévzáró, nemzeti ünnepek, iskolai karácsony, ballagás, illetve mikor jelezzük – ünneplő ruha kötelező: fehér blúz/ing, fekete szoknya/nadrág, fekete cipő.

   

  Kérem, hogy az első tanítási napon hozzátok be az összes felszerelést és az aláírt bizonyítványt.

   

  Nagyon kellemes nyarat és jó pihenést kívánunk Mindenkinek!!

   

                                                                                    Nóri néni és Orsi néni