Főmenü

 • Kezdőoldal
 • Iskolánk
 • Közzétételi lista
 • Intézményvezetői pályázat
 • Szülői értekezlet
 • Taneszközök, iskolaszerek
 • Hit- és erkölcstan információk
 • Beíratás - Iskolahívogató
 • Nyári napközis tábor
 • Iskolai étkezés
  Büszkeségeink
  SPORT-versenyeredmények
  Szép emlékeink, programjaink
  ÖKOISKOLA
  Tehetséggondozás
  Intézményvezető-választás
  Rólunk írták, rólunk van szó
  Szülőknek ajánljuk
  Galéria
  Archívum
  Biztonságos Iskola
  Határtalanul!
  Istenes versek szavalóverseny
 • KMOP pályázat
 • TÁMOP pályázat
 • Érdekességek a nagyvilágból
 • Humoroldal :-)
 • Bölcsességek, idézetek
 • Egy utazó visszaemlékezései

  Egy utazó visszaemlékezései - Kirándulás Ausztriába

   

  Május 12-én indultunk el az ausztriai kirándulásra, pontosabban Burgenlandba.  Az úticélunk először Eisenstadt (Kismarton) volt, a Burgenland tartományi székhelye. Célunkhoz közelítve az iskola diákjai "kiselőadásukkal" mutatták be az országot, tartományt, látnivalókat, Haydn munkásságát.

  Először meglátogattuk  az Eszterházy-kastélyt, ahol sok érdekes információt mondott el az idegenvezető a kastélyról és a benne élt családról. Megnéztük a hercegnői lakosztályokat és az őket kiszolgáló személyzet lakóhelyét az első emeleten. Rengeteg jegyzetet találtak a kutatók az épületben élő család életéről. Pontosan leírták az akkori emberek mindennapjait. 

   

  Egy csodás hely. Szépek a falak, a különböző szőnyegek és tapéták, a szobák, a termek és a hozzá tartozó történetek. Nagyon élveztem a vezetést.

     

   

  A második állomás Haydn egykori háza volt, ahol megismerhettük a munkásságát, az életét és a régi bútorokat, melyekkel be volt rendezve a háza.

  A házat azért sikerült berendezni pontosan olyan bútorokkal, amelyeket Haydn is használt, mert az első városi tűzvész alatt elégett bútorairól listát írt, amely fenn maradt a mai napig. 

                

  Innen a  Kálvária-templomhoz vezetett utunk. Csupán pár száz méterre volt a kastélytól. Ez egy gyönyörű szép templom. Nyomon tudtuk követni Jézus Krisztus vezeklését és keresztre feszítését. Továbbá láttuk Haydn Mauzóleumát is. A templom tetejéről be lehetett látni a várost és környékét. 

  Még nem láttam ennél szebb templomot soha. Gyönyörű a berendezés, a színek.  

    

   

  A negyedik és egyben az utolsó állomás, Fraknó vára volt. Ez a legszebb vár, amit láttam eddig. Csodaszép vár kívül-belül egyaránt. A vár egy központ volt, ahol fontos iratokat, fegyvereket tároltak a kincstárban. Ezen tárgyak hatalmas része tökéletes állapotban megmaradt. A várat a Nagymartoni grófok építették és ők is éltek benne. A vár történelmében nagy szerepet játszott Esterházy Miklós, aki II. Ferdinándtól kapta a várat. Elkezdte fejleszteni és hatalmas erődítményt hozott létre belőle. Halála után a vár más szerepet látott el: kincstárként, levéltárként szolgált. Itt tartották a sereg fegyverarzenálját, később az ellenségtől zsákmányolt fegyvereket is. 

                                                     

     

  Az idegenvezető körbevezetett a vár nagy részén. Nagyon sok érdekes információ hangzott el. Láthattuk az országzászlókat, a fegyverarzenált, ami nagyjából 32800 db fegyverből állt. Láttuk még a pincét, a konyhát és még számos helyet a várban. A kilátás a várból páratlan volt. Szép erdők és hegyek veszik körül.

      

                                             

  A vár látogatása után visszaindultunk. A buszon kvízkérdésekre válaszolhattak a vállalkozó szelleműek. Jutalomként könyvet, csokit kaptak a jól válaszolók.

  A kirándulás nagyon  emlékezetes, jó volt. Sok jó dolgot hallottunk és láttunk. Észre sem vettük, hogy az információáradatban mennyit tanultunk, és mindezt játszva.

  Egy maradandó emléket szereztünk ezen a napon. 

  Nem is akartam hazajönni onnan. 

                                                                                                                                 Kántor Alex,
                                                                                                         a visszaemlékező utazó