Főmenü

 • Kezdőoldal
 • Iskolánk
 • Közzétételi lista
 • Taneszközök, iskolaszerek
 • Hit- és erkölcstan információk
 • Beíratás - Iskolahívogató
  Iskolai étkezés
  Büszkeségeink
  SPORT-versenyeredmények
  Szép emlékeink, programjaink
  ÖKOISKOLA
  Tehetséggondozás
  Szülőknek ajánljuk
  Galéria
  Archívum
  Biztonságos Iskola
  Határtalanul!
 • KMOP pályázat
 • TÁMOP pályázat
 • Érdekességek a nagyvilágból
 • Humoroldal :-)
 • Bölcsességek, idézetek
 • Dohányzás megelőzés

   

  Projektazonosító:        TÁMOP-3.1.4-12/1-2012-0364

   

   

   

   

  BESZÁMOLÓ

   

  Dohányzás megelőzést és dohányzásról leszokást célzó program 2.

   

  A programban résztvevő csoportok száma:

  -   12 csoport –3.a, 3.b, 4.a, 4.b, 5.a, 5.b, 6.a, 6.b, 7.a, 7.b, 8.a, 8. b

   

  A program alkalmainak a száma:

  -   3 óra/ csoport

   

  Időszak: 2013/ 2014 tanév első félév november-december hónapokban

   

  A dohányzás elleni küzdelmet az Európai Unió is az egyik legfontosabb közegészségügyi céljává tette. A több éve nemzetközi szinten zajló „HELP- a dohányfüst-mentes életért” program nemcsak a dohányzás, hanem a passzív dohányzás tekintetében is véleményt formál a fiatalok között, illetve leszokásra buzdítja a dohányosokat. A kampány elsősorban pozitív üzeneteket sugároz a fiatalok részére. A még nem dohányzó tinédzserek számára a kampány üzenete, hogy a dohányzásra nem is érdemes rászokni. A már dohányzó fiatalok számára azt közvetíti, hogy van elérhető segítség a dohányzásról leszokás elősegítéséhez, melyet érdemes használni. A passzív dohányzással kapcsolatos üzenet pedig az, hogy senkit sem lehet akarata ellenére dohányfüstnek kitenni.

  A statisztikai adatok szerint nemcsak a dohányzás kipróbálása de a rendszeres cigarettázás kialakulása is egyre fiatalabb életkorban következik be. Az óvodából az általános iskolába került gyermeket a felsőbb osztályos

  tanulók miatt, fokozottabban érik azok a hatások, amelyek a dohányzást követendő példaként állítják.

   

  Az összeállított pályázati anyag olyan fontos témaköröket dolgoz fel, mint a dohányzás története, egészséges életmóddal kapcsolatos döntések és választások, szociális befolyásoló tényezők, dohányzás okozta betegségek, a passzív dohányzás káros hatásai, a függőség, környezeti és gazdasági hatások, a cigaretta összetétele és a nemdohányzó életforma előnyei.

  Feladatai: a dohányzással kapcsolatos egyéni ismeretek feltérképezése, az életkori sajátosságoknak megfelelő szintű információk átadása, az egészséges életmód választását megkönnyítő dohányzással kapcsolatos attitűd formálása, és a passzív dohányzás kényszere elleni aktív fellépés kialakítása.

  Az egyik legfontosabb célja a dohányzás megelőzési programunknak, hogy olyan véleményformáló élmények érjék a gyermekeket, amelyek hatására később minél kevesebben próbálják ki a cigarettázást, illetve szokjanak rá a dohányzásra.

  A program konkrét feladatai: keresztrejtvény, a dohányzás költségeinek kiszámítása, és plakát készítés, Power Point előadás a dohányzás és a passzív dohányzás ártalmairól, interjú a dohányzásról és annak társadalmi, környezeti hatásáról, írott alkotás (esszé, vers, novella, mese...), amely alkalmas a 9-14 éves korosztályt meggyőzni a dohányzás elkerülésének hasznosságáról.

  A célcsoportok közül a 7-8. évfolyamosok 74%-a már dohányzott. A legtöbb tanulót a kíváncsiság vagy a társak hatása vitte rá a kipróbálásra. Általános vélemény mégis a cigarettázás ellen szólt. Sok káros hatást tudtak felsorakoztatni. Az alacsonyabb évfolyamra járók kevesebb ismeretet és több ellenérzést hoztak a foglalkozásokra.

   

   

   

  A magtartott foglalkozások után a gyerekek közül szinte mindenki negatív véleményt fogalmazott meg a dohányzásról, hatásait nagyon károsnak, sőt életveszélyesnek értékelte.

  Összességében nagyon hatékonynak ítélem a foglalkozásokat, a készített plakátok, keresztrejtvények, kiselőadások stb. tükrözik a negatív megítélést a dohányzással szemben.

   

  Budapest, 2014.január 6.                             

                                                                    Horváth Lászlóné