Egészségnap 2.
![]() |
Egészségnap Program neve: Egészségnap Program célja: A projekt megvalósítása. A korszerű táplálkozás és annak jelentősége. A zöldségekben lévő vitaminok, ásványi anyagok és rostok ismerete és tudatos felhasználásuk. A kooperatív együttműködésre nevelés, Az egészséges, adalékmentes élelmiszerek fogyasztására való ösztönzés. Együttes munkára nevelés. Esztétikus terítési szokások elsajátítása. Megvalósítás ideje: 2013. november 12. Résztvevő tanulólétszám: Osztályonként: 1.a 23 fő 1.b 20 fő 2.a 14 fő 2.b 18 fő 3.a 14 fő 3.b 16 fő 4.a 20 fő 4.b 19 fő 5.a 16 fő 5.b 16 fő 6.a 16 fő 6.b 16 fő 7.a 17 fő 7.b 11 fő 8.a 13 fő 8.b 9 fő Évfolyamonként: 1 évfolyam 43 fő 2. évfolyam 32 fő 3. évfolyam 30 fő 4. évfolyam 39 fő 5. évfolyam 32 fő 6. évfolyam 32 fő 7. évfolyam 28 fő 8. évfolyam 22 fő
A megvalósításban résztvevő pedagógusok neve (17 fő: 8 alsós tanító, 8 felsős tanár, szervező): Fabók Endréné Kosztyó Erika Tóthné Hömöstrei Andrea Taraczközi Ferencné Szakálné Ürmös Gabriella Tircsiné Danics Erzsébet Nagy Istvánné Kelemenné Baráth Ildikó Főzőné Kovács Klára Wirth Tímea Parászka Zsolt Leventéné Stein Etelka Ildikó Fejes Sándorné Kármán Pál Zádoriné Kovács Orsolya Lakatosné Milák Ágnes Horváthné Gyarmati Mária
A program leírása: Helyszín: az iskola termei Érintett negyedév: 03 Résztvevő tanulócsoport száma: 16 csoport ( 8 alsós, 8 felsős) Időkeret: 4 tanóra Foglalkozások leírása: Ünnepélyes megnyitóra került soraz iskola tornatermében, A megnyitó keretében került sor a program ismertetésre és Zöldségek a művészetben címmel készített ppt-t vetítettük le a diákoknak.
A foglalkozásokra ezután került sor osztálykereteken belül. A foglalkozások címei megegyeznek a különböző korosztályoknál, de tartalmuk természetesen igazodott az adott életkori sajátosságokhoz. Az osztályokban a téma feldolgozása csoportmunkában folyt.
1. óra témája: Zöldségsalátát készítése. Csoportonként azonos recept szerint: káposzta saláta 2. óra témája:Esztétikus teríték elkészítése 4 fő részére (szalvétagyűrű készítése, zöldség szobrok készítése) 3. óra témája: Plakát készítés, évfolyamonként eltérő a feladattal 5. évfolyam:Színek az egészségért: színekkel az egészségért! 6. évfolyam:A növények másik nagy ajándéka a rost. Mik a vitaminok? 7. évfolyam:Nyomelemek, melyeket zöldségekből, gyümölcsökből nyerhetünk 8. évfolyam:Vitaminok előfordulási helye és jótékony hatása A kiosztott segédanyag segítséget nyújtott a feladatok megoldásában.
4. óra témája: A tanulók csoportokban dolgozva feladatokat oldottak meg a zöldségekben található nyomelemek, ásványi anyagok és vitaminok szerepével kapcsolatban: Alsó tagozat:Memória játékokkal, játékos színezőkkel, találós kérdésekkel foglalkoztak tanári irányítással Felső tagozat: Tudod-e: fejtörőket, szókereső játékokat oldottak meg csoport munkában
Az elkészült plakátokból és az elkészült zöldség szobrokból az iskola aulájában kiállítást szerveztünk, melyekről készült fotókat a beszámoló mellékleteként csatolom elektronikus formátumban. A kiosztott segédanyagok, a megoldott feladatok és az elkészült plakátok a beszámoló csatolmányaként kezelendők.
Az elkészített salátákat 3 pedagógusból összeállított zsűri értékelte. Az alábbi eredmények születtek: Alsó tagozat I.helyezés: Tréfa Répa 3.a 158 pont Saláta Palánta 3.a 158 pont II.helyezés Zöldségvarázs 2.b 155,5 pont III.helyezés Zöldségfalók 2.b 154,5 pont Karotin 2.b 154,5 pont Felső tagozat I.helyezés Erős hagymák 5.a 152,5 pont
II.helyezés Piros paradicsomok 5.a 150 pont III. helyezés Vitamin bombák 5.a 147,5 pont
A program célja megvalósult:a korszerű táplálkozás jelentőségének bemutatása, a az egészséges ételek megismertetése, az igény kialakítása a zöldségek fogyasztására és tudatos felhasználására. Az együttes munkára nevelés, az esztétikus terítési szokások elsajátítása. |
![]() |
|
|