Főmenü

 • Kezdőoldal
 • Iskolánk
 • Közzétételi lista
 • Taneszközök, iskolaszerek
 • Hit- és erkölcstan információk
 • Beíratás - Iskolahívogató
  Iskolai étkezés
  Büszkeségeink
  SPORT-versenyeredmények
  Szép emlékeink, programjaink
  ÖKOISKOLA
  Tehetséggondozás
  Szülőknek ajánljuk
  Galéria
  Archívum
  Biztonságos Iskola
  Határtalanul!
 • KMOP pályázat
 • TÁMOP pályázat
 • Érdekességek a nagyvilágból
 • Humoroldal :-)
 • Bölcsességek, idézetek
 • Királyrét

  PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ A KIRÁLYRÉTI ÖKOTÁBORRÓL

  Program neve:ÖKOTÁBOR, Királyrét

  A program célja:
  A gyermekek környezettudatos nevelése. A természet szépségének, sokféleségének élményalapú megfigyeltetése. Tapasztalatgyűjtés, a hazai tájak megismerése.

  Megvalósítás ideje: 2013. 07. 15-21.

  Résztvevő tanulók száma osztályonként, évfolyamonként, összesen:
  1.a: 4 fő; 1.b 11 fő; →1. évfolyam: 15 fő
  2.a: 5 fő; 2.b: 6 fő;→2. évfolyam: 11 fő;
  4.b: 4 fő→4. évfolyam:4 fő;
  összesen: 30 fő

  A program leírása:

   

  2013. 07. 15. hétfő

  Délelőtt megérkeztünk a táborba. Elfoglaltuk a szállást, kipakoltunk, elhelyezkedtünk. Megbeszéltük az általános napirendet, a szobák értékelését, és az alapvető magatartási normákat. A gyerekeket „arany virággal”jutalmaztuk, amit a szobájuk ajtaján elhelyezett kartonlapon gyűjtöttek. Minden pozitív egyéni és közös megnyilvánulásért jutalmaztunk. Délután túráztunk a közeli erdőben. Ásványokkal ismerkedtünk, például a pirittel, a vassal, megtudtuk, hogy a Börzsöny vulkanikus eredetű hegy. Sétáltunk lombos- és fenyő erdőben, megfigyeltük a köztük lévő különbségeket. Az erdőben használatos turistajelzések fontosságáról beszélgettünk, megnéztük a napon sütkérező, Magyarországon őshonos mocsári teknőst, több helyen is láttunk az erdőben elhelyezett odúkat, amelyek fészkelő helyül szolgálnak a madaraknak. Este a tábortűz körül énekeltünk, beszélgettünk.

  2013. 07. 16. kedd

  Délelőtt agyagképet készítettünk. A kisplasztikát erdei állatok negatív formáinak felhasználásával alakítottuk ki, a környezetet karcolásos technikával jelenítettük meg. Ebéd után elkezdtük rajzos tábori naplónkat. Uzsonna után a magyar kutyafajtákkal ismerkedtünk. Mind a 9 fajtáról beszélgettünk, megtanultuk a nevüket. Meglepődve tapasztaltuk, hogy az élet milyen sok területén hívja segítségül az ember a kutyát. Sok új ismeretet szereztünk az ember leghűségesebb barátjáról.

  2013. 07. 17. szerda

  Délelőttünk Tamás bácsival telt. Megismerhettük az erdőben élő kisragadozókat, ezek életmódját. Nünükét, a vadászgörényt élőben is megsimogathattuk. A ragadozó madarak közül a héjával és a sólyommal találkoztunk. Összehasonlítottuk a testfelépítésüket, az életmódjukat, a vadászatukat. Délután fakorongra termésképet készítettünk. Aprószemes terményeket használtunk fel alkotásainkhoz. Folytattuk a tábori napló rajzolását. Mozgásigényünket az erdei játszótéren elégítettük ki.

  2013. 07. 18. csütörtök

  Délelőtt Zsófi néni a gyógynövények ismerője már a bevezető beszélgetéskor rádöbbentett minket arra, hogy mennyi fajta gyógynövény él környezetünkben, amit mi is ismerünk. Az erdei séta közben számtalan hasznos gyógynövényt mutatott még, amit mi eddig gaznak hittünk. Délután színes fonalakból indián fonatokat fontunk, egyszerűbb és összetettebb fonási technikák közül szabadon választva. Uzsonna után erdei állatok és növények színes rajzaival díszítettük a járdát a szállásunk előtt. Nagyon vidám, színes rajzok készültek.

  2013. 07. 19. péntek

  Délelőtt bőrékszereket készítettünk. A karkötőbe vékonyabb bőrszíjat fűztünk és fagolyókkal díszítettük. A tisztáson körjátékokat játszottunk. Megrendeztük a játékos divatbemutatót, amin mindannyian nagyon jókat nevettünk. Délután vizsgáltuk a patak vizét. Sok érdekes élőlénnyel ismerkedtünk meg (például a kerengő bogárral,tegzes lárvával, csiborral,rákokkal, az erdei békával). A táborba visszaérve folytattuk a tábori naplót, színes, szép rajokat rajzoltunk a tábori élményeikről.

  2013. 07. 20. szombat

  Reggeli után kirándultunk, féldrágaköveket gyűjtöttünk, ismerkedtünk az erdő fáival, rovarjaival, szénaboglyán lovagoltunk. Délután nemezlabdát gömbölyítettünk. Színes gyapjúszálakkal borítottuk a félig elkészült gombócot, így szép színes labdáink lettek. Este rókavadászat volt. Versenyeztünk, hogy a korábban meghajtogatott és elrejtett papír rókák közül ki talál meg a legtöbbet. A legügyesebb vadász 15 rókát gyűjtött. Este a tábortűz körül ülve elénekeltük kedvenc tábori dalainkat.

  2013. 07. 21. vasárnap

  Ez volt az utolsó napunk a táborban. Reggeli után becsomagoltuk bőröndjeinket. Értékeltük a csapatok teljesítményét. Elsétáltunk kedvenc helyünkre, a Bajdázó-tóhoz. Felelevenítettük legkedvesebb élményeinket. Befejeztük a tábori naplót, a rajzos tábori beszámolónkat. Ebéd után végleg búcsút vettünk a tábortól, de reméljük, hogy jövőre újra találkozunk itt.

  ÖSSZEGZÉS:

  A tábor a maga elé kitűzött célt elérte. A Királyréten töltött egy hét alatt a gyerekek belekóstolhattak a környezettudatos, természetes életmódba, megismerkedhettek az erdő, a mező, a patak flórájával és faunájával, a páratlanul szép börzsönyi tájjal. Sokat mozogtak, érdekes, számukra új kézműves technikákat sajátítottak el. A tábor helyének a kiválasztása, a környezeti és kézműves programok sokfélesége, a tájhoz és a 7-10 éves korosztályhoz jól illeszkedett és hatékonyan szolgálta a gyerekek saját élményen való tanulását. Mivel táborozóink 90%-a 1-2. osztályos volt, először voltak távol szüleiktől, igyekeztünk pótolni a család hiányát. Segítettük őket az önkiszolgálás, az étkezés során, megteremtettük az érzelmi biztonságukat (esti mese, „dajkálás”, egyéni beszélgetések, fürdetés, rendrakás). Az „aranyvirággal” való jutalmazási forma látványosan motiválta táborozóinkat. A kellemesen eltöltött hét arra ösztönöz minket, hogy jövőre is ide vigyük táborozni vágyó tanulóinkat.

  Budapest, 2013. 07. 24.

  Taracközi Ferencné Kosztyó Erika

  Táborvezető Táboros nevelő

  Túri-Ősze Violetta

  Táboros nevelő